Dry Needling

Dry Needling is een methode waarbij met een acupunctuurnaald een verhardingen (triggerpoint) in een spier wordt aangeprikt. Het doel is de spier te laten ontspannen. Dry Needling kan als onderdeel van een fysiotherapiebehandeling worden toegepast. 
Aalbert is geschoold in Dry Needling en past deze methode toe. 

Triggerpoint
Een triggerpoint is een lokale verharding in een spier. Deze verharding kan effect hebben op aangrenzende gewrichten en spieren en zorgen voor pijn, stijfheid en bewegingsbeperking. Een triggerpoint kan ontstaan door overbelasting en is voelbaar als het meest pijnlijke punt in het deel van de verharding (strakke band) in de spier.


Behandeling

Met Dry Needling wordt een naaldje geprikt in de triggerpoint met de poging om een local twitch response (LTR) op te wekken. Een LTR is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels. Een LTR zorgt ervoor dat de spier direct ontspant en daardoor herstelt de spierstofwisseling.

Als de verharding wordt aangeprikt, kan de spier kort, spontaan aanspannen. Dat geeft vaak een kortdurend krampgevoel en kan tevens gepaard gaan met wat lokale en/of regionale pijn. Daarna ontspant de spier zich meestal direct.

 

Het toepassen van Dry Needling kan helpen bij het behandelen van verschillende (Hardloop)blessures.